Konstantin-Buteyko-178x300Ukrainalaissyntyinen lääketieteen tohtori Konstantin Buteyko kehitti 1950-luvulta alkaen hengitysmenetelmän, jolla on mahdollista korjata krooninen ylihengittäminen (hyperventilaatio) normaaliksi ja samalla hoitaa oireettomaksi monia hengitystie-elinsairauksia.

Teorian perustana on ajatus, että ylihengittäminen on alkuperäinen syy astmaan ja muihin hengityselinsairauksiin. Olettamus perustuu  fysiologiseen tosiasiaan hiilidioksidin tehtävästä elimistössä.

Hiilidioksidin tehtävä on vapauttaa happi veren punasoluista (ns. Bohrin efekti). Mikäli ihminen hengittää liikaa, esim. jatkuvasti suun kautta, hiilidioksidia poistuu elimistöstä liikaa. Tästä aiheutuen verestä ei vapaudu happea riittävästi elinten ja kudosten käyttöön ja näin elimistö kärsii hapenpuutteesta. Lisäksi hiilidioksivaje aiheuttaa sileiden lihasten supistumisen. Pitkään jatkuessaan näistä aiheutuu lukuisia terveysongelmia.

Buteyko tutki aihetta usean vuosikymmenen ajan ja nykyään hänen kehittämänsä tekniikka on tehokkaimmaksi todettu luonnonmukainen astmaterapia maailmassa.

Menetelmä otettiin osaksi lääkärikoulutusta Neuvostoliitossa 1980-luvulla. Ison-Britannian astmanhoitosuosituksissa menetelmä on mainittu vuonna 2008 menetelmänä, jota lääkärit ja astmahoitajat voivat suositella potilailleen. Siellä Buteyko-menetelmä on saanut B-luokituksen, joka tarkoittaa sitä, että menetelmän on todettu tieteellisten tutkimusten mukaan tehokkaasti helpottavan astman oireita. Myös Australian terveysviranomaiset ovat virallisesti todenneet Buteyko-menetelmän tehokkaaksi täydentäväksi hoitomuodoksi.

Hengityksen korjaaminen lisää elimistön hapensaantia ja rentouttaa sileitä lihaksia. Näin ollen menetelmästä on saatu hyviä tuloksia myös muiden terveysongelmien hoidossa. Esimerkiksi kuorsaus voi helpottaa jo pienellä hengitystavan korjauksella ja harjoitusten myötä myös uniapnean oireet voivat helpottaa. Hiilidioksidin sietokyvyn parantuessa hengästyminen vähenee ja lihasten kestävyys paranee. Menetelmästä hyötyvät myös henkilöt jotka kärsivät kroonisesti tukkoisuudesta, toistuvista hengitystieongelmista sekä paniikkihäiriön ja stressin oireista.

 

Hoitava Hengitys -esittely Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa 9.12.2016.

Vaivaako sinua ylihengittäminen, juttu Lempäälän-Vesilahden Sanomissa: suu-kiinni-ja-nenan-kautta-kevyesti

Haastattelu Aamulehdessä 27.8.2014: aamulehti 1.sivu aamulehti 2.sivu

Katso myös video Buteyko-menetelmästä
Buteyko-menetelmän Nenänavausharjoitus